Pincér - vendégtéri szakember
VERSENYZŐK
Dömők Dominik
Iskola: Budapesti Komplex SZC Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum
Felkészítő: Láng László
Fazekas Milán Attila
Iskola: Budapesti Komplex SZC Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum
Felkészítő: Bálványos Miklós József
Kocsis Rómeó
Iskola: Zalaegerszegi SZC Báthory István Technikum
Felkészítő: Bicsákné Farkas Anita
Orbán Milán József
Iskola: Győri SZC Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum
Felkészítő: Bódis Benjamin
Szabó Nóra
Iskola: Székesfehérvári SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola
Felkészítő: Nagyné Farkas Dóra
SZAKMALEÍRÁS
Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A pincér-vendégtéri szakember a vendéglátó egységekben fogadja az érkező vendégeket, igény szerint ételt és italt ajánl, majd felszolgálja a kiválasztott ételeket. Folyamatosan figyel vendégeire, kínál, utántölt, rendben tartja az asztalt. Számlát készít és lebonyolítja a fizettetést.
Azoknak a fiataloknak ajánljuk, akiket érdekel a vendéglátás területe, a szervezés és logisztika, valamint szeretnek emberekkel dolgozni. A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. A végzett fiatalok számára nyitva van az út a szakirányú tanulmányok folytatására.
Verseny INFORMÁCIÓK
Pezsgőtöltés: a versenyzők felbontanak egy üveg pezsgőt, majd kitöltik hét darab „flute” (kb, 1,5 dl űrtartalmú) pezsgős pohárba egyenlő mértékben úgy, hogy legfeljebb kétszer tölthetnek egy-egy pohárba.
Élő-munkája során a versenyző megterít egy komplex, a mai kor kihívásainak és az aktuális szakmai trendeknek is megfelelő négyfogásos menüsorra, amelyet a zsűri állított össze. Ezt követően fogadja a vendégeket, leülteti őket, magyar nyelven ismerteti és svájci felszolgálási mód szerint felszolgálja a menüsort a hozzá illő italokkal együtt.
Vendég előtt végzett tevékenység, azaz minden versenyző egyidejűleg a kilátogató vendégek számára jól látható módon végzi ezt a tevékenységet, ami lehet esetlegesen halfilézés, szárnyas trancsírozás, egy étel flambírozása vagy salátakeverés a zsűri helyszínen hozott döntése alapján.
Díszasztalt készít a „A magyar forint megjelenésének évfordulója”-'t megjelenítő témában, amely egy ötfogásos díszvacsora négy főre, dekorációs asztallal. Az eseményen résztvevők köre: az Európai Központi Bank elnöke, a MNB elnöke, Magyarország Nemzetgazdasági minisztere, házigazdaként, szervezőként a Diósgyőri Papírgyár Zrt. vezérigazgatója, mint a forint papír-alapjának gyártója. Az időpont: 2025. augusztus __(?). Helyszín: Miskolc-Lillafüred, Hotel Palota, Nagy Lajos terem.